Je eerste afspraak

Voor de eerste afspraak is het belangrijk je geldige identiteitspapieren mee te nemen.
Wij plannen voor de eerste afspraak 45 minuten in.  In deze tijd maken we kennis met elkaar, bespreken we jouw verwachtingen en jouw én onze mogelijkheden. We nemen een korte gezondheidsvragenlijst met je door.  Het is belangrijk te melden of je bloedverdunners gebruikt, diabetes-patiënt bent, anti-depressiva gebruikt of bijzonderheden meldt die belangrijk voor ons kunnen zijn.

Tijdens de eerste afspraak onderzoeken we in welke categorie je valt wat betreft je tandvleesconditie. Dat bepaalt het gebruiken van de M-code en de T-code, wat weer noodzakelijk is voor de vergoeding van jouw behandeling door jouw verzekering.

Behandeling bij Meer Mondzorg wordt vergoed vanuit 'het potje' aanvullende tandartsverzekering. Voor mensen onder de 18 jaar wordt de behandeling vanuit de basisverzekering vergoed.

De M-code wordt gebruikt bij categorie A en B.
De T-codes worden gebruikt wanneer je in categorie C valt.
Meteen tijdens de eerste afspraak kunnen we je vertellen wat de kosten zullen zijn en in welke categorie jij valt.

Preventieve mondzorg

Bij preventieve mondzorg spreken we over een tandvleesontsteking waarbij alleen het tandvlees is aangetast. Er is dan vaak sprake van bloedend tandvlees, zwelling en roodheid. Signalen die we vaak niet herkennen als klacht, omdat het erin sluipt. Het is vaak de pijn, die als klacht ervaren wordt en wat de aanleiding is om naar een mondhygiënist te gaan.

Bij preventie mondzorg bepalen en kijken we naar de oorzaak van de klacht(en) en geven we adviezen en tips om deze klachten in de toekomst te voorkomen. Dit stemmen we af op jouw situatie en jouw mond. Elke mond en elk mens is nu eenmaal anders. 

Bij preventieve mondzorg is een goede en uitgebreide gebitsreiniging noodzakelijk. Wanneer er nog resten van tandsteen of plaque aanwezig blijven, blijft ook de ontsteking aanwezig en kan er geen optimale genezing zijn. Het opvolgen van alle tips en adviezen geeft pas een goed resultaat wanneer de oorzaak van de klacht is opgelost. Dan pas is genezing mogelijk. 

Parodontologie ( tandvleesbehandelingen )

Wanneer de tandvleesontsteking te lang niet gezien wordt, kan deze ontsteking zich uitbreiden naar het kaakbot. Het fundament waarin onze tanden en kiezen hun houvast vinden. Hier hoef je geen pijn van te ondervinden, dat is juist waarom parodontitis een sluipmoordenaar is. We ervaren vaak pas klachten wanneer we merken dat er tanden en kiezen los zitten of wanneer onze partner ons attendeert op een vieze adem. 

De behandeling omvat vaak meerdere afspraken waarbij we -in de meeste gevallen- werken met lokale anesthesie om het gebied rondom de worteloppervlakken goed te kunnen reinigen, inclusief het ontstekingsweefsel. Hierdoor kunnen tanden en kiezen opnieuw hun houvast vinden. Het kaakbot wat weg is, komt niet meer terug. Wel kunnen we ervoor zorgen dat we een optimale tandvleesconditie bewerkstelligen. Het zorgt ervoor dat het proces zich niet verder kan ontwikkelen en we de nieuwe, gezonde situatie in jouw mond kunnen handhaven.

Wanneer je in aanmerking komt voor parodontologie, bespreken we tijdens het eerste gesprek het traject waar we in gaan en de kosten die hierbij komen. Je krijgt van ons een kostenbegroting, zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan.

Acute tandvleesontsteking (ANUG)

Een typische ontsteking waar je niet omheen kunt, is ANUG.  Acute Necrotiserende Ulcererende Gingivitis. Dit is een vorm van tandvleesontsteking, waarbij er in zeer snel tempo veel tandvlees verloren kan gaan. Een vorm van tandvleesontsteking die gepaard gaat met veel pijn, koorts en vermoeidheid.  ANUG kan door verschillende oorzaken ontstaan. Het zijn vaak meerdere factoren bij elkaar. Denk hierbij aan een slechte mondhygiëne, stress, roken, slechte voeding of slaapgebrek. 

Anug herken je in de mond aan witte papillen, een zeer overheersende vieze smaak en adem, zeer snel en veel bloedend tandvlees . Antibiotica wordt vaak door de tandarts of huisarts voorgeschreven en  helpt vaak om de eerste pijn te verlichten, maar is symptoombestrijding. Wanneer je last hebt van ANUG adviseer ik je zo snel mogelijk een afspraak bij een mondhygiënist te maken, zodat het proces zich niet verder kan uitbreiden en de schade beperkt kan blijven. 

Wanneer je niet snel genoeg bij de mondhygiënist terecht kan, adviseren wij je te gaan spoelen met waterstofperoxide 3% en dit 50/50 te verdunnen met water. Dit verlicht je klachten op een zeer snelle manier. Dat wil overigens niet zeggen dat het probleem dan opgelost is. Een goede gebitsreiniging en inzicht in de oorzaken is noodzakelijk. 

Wanneer je tijdens het eerste contact met ons aangeeft dat je deze signalen herkent, kijken we hiervoor wat in jou en onze mogelijkheden past, om zo snel mogelijk een afspraak in te plannen. 

Bacteriologisch onderzoek

In sommige gevallen is het noodzakelijk een bacteriologisch onderzoek af te nemen.  Door omstandigheden of door genetische aanleg kan er een disbalans in het lichaam en in de mond ontstaan, waarbij het gewenst is de behandeling te ondersteunen met een antibiotica kuur.  Wanneer we de behandeling ondersteunen met anti-biotica geeft dit vaak goede resultaten.  Antibiotica en de behandeling herstelt deze disbalans, waarna het lichaam dit weer zelf over kan nemen. 

 

Nazorg

Ieder mens vormt tandsteen. De hoeveelheid van het tandsteen is afhankelijk van meerdere factoren. Aanleg, poetsgewoontes en eetgewoontes. Maar ook kalk in het water veroorzaakt bij de een meer of minder tandsteen. Daarnaast zijn er altijd wel plekken in de mond waar je zelf niet goed bij kunt om te voorkomen dat plaque verkalkt tot tandsteen. 

Afhankelijk van jouw tandvleesconditie, jouw situatie en jouw aanleg tot tandsteen bepalen we de noodzaak van de nazorgfrequentie. Dit doen we in overleg met jou.
De ervaring leert ons dat wanneer je regelmatig voor nazorg bij de mondhygiënist komt, dit op lange termijn veel andere klachten voorkomt. 

Pijnvrij behandelen

Om de behandeling zo comfortabel mogelijk te laten zijn voor jou én voor ons, werken we met verschillende manieren om tijdens de behandeling geen pijn te hoeven ervaren. De ervaring leert dat wanneer iemand tijdens de behandeling geen pijn ervaart, er vaak ook weinig tot geen napijn wordt ervaren. 

We werken hiervoor met verdovingsgel, deze verdooft het tandvlees oppervlakkig en haalt het 'venijn' van de behandeling af. Wanneer dit niet voldoende is gebruiken we lokale anesthesie, waarbij de verdovingsvloeistof met een naaldje in de omslagplooi of het verhemelte wordt gespoten en de tand en het tandvlees vanuit daar verdoofd wordt. Wanneer de prik van de naald erg gevoelig is kunnen we dit ook eerst voorverdoven met de gel, zodat je ook van het prikje weinig hoeft te voelen. 

Wij doen ons uiterste best om jou met een positieve ervaring naar huis te laten gaan. 

OPENINGSTIJDEN

maandag 10.00 tot 19.30 uur
dinsdag8.00 tot 17.30 uur
woensdag10.00 tot 19.00 uur
donderdag8.00 tot 17.30 uur
vrijdag8.00 tot 17.30 uur

ADRES

Botenlaan 42
5652 CA Eindhoven

E info@meermondzorg.nl
T 040-303 37 96