Onze mond vervult ongelooflijk veel functies. We eten ermee, we uiten onze emoties, praten ermee, we vrijen ermee.
Wanneer we in deze functies verstoord worden, heeft dit hoe dan ook invloed op de mind.
Mond & Mind zijn 'onlosmakelijk' met elkaar verbonden.
In de Mond wordt de basis gelegd voor een gezonde mond en een gezonde mind.
Bewustwording van destructief gedrag, of dit nu om de mind, of de mond gaat, of op eender welk vlak, begint altijd bij bewustwording van dat gedrag en bij bewustwording van de gevolgen van dat gedrag.
Het op tijd signaleren van (chronisch) onbewust destructief mondgedrag, maakt dat we niet alleen onze mond gezond houden, maar ook onze mind gezond houden.
De mond is de poort naar een gezond lichaam en een gezonde mind!
Naast dat roken de tanden bruin laat verkleuren, richt het met name schade aan in het lichaam zelf. Het verlaagt je weerstand, waardoor je weer gevoeliger bent voor ontstekingen. Maar ook maskeert het het werkelijke probleem. Omdat roken bloedvat vernauwend werkt, zijn signalen als roodheid, bloeding en zwelling moeilijker te signaleren. Waardoor het lijkt alsof er niets aan de hand is. Bij mensen die roken, blijkt er standaard een tekort aan vitamine C te zijn, wat met voeding alleen niet op te heffen is. Bij rokers adviseren we dan ook bijna altijd extra vitamine C te gebruiken.
Door stress, staat je immuunsysteem continu op scherp. Het lichaam wil vechten of vluchten. Er wordt aan alle kanten inbreuk gepleegd op jouw afweersysteem. Maar ook het inslikken van je emoties veroorzaakt klachten elders in het lichaam. Knarsen en klemmen is vaak een gevolg van stress en is zichtbaar in de mond. Hiervan ben je je vaak niet bewust, omdat dit onbewust, vaak in de slaap gebeurt.
Om op te laden is het noodzakelijk om regelmatig rust te nemen. In deze tijd waarin alles snel moet en waarbij we alle dagen de ballen hoog moeten houden, gunnen we ons zelf de rust vaak niet. Toch is tijd voor jezelf en op tijd je rust nemen noodzakelijk voor het lichaam, om zichzelf te te resetten. Wanneer we dat niet doen, belanden we in de overlevingsstand, waarbij ons lichaam te hard moet werken om het 'eronder 'te houden.