Mond & Mind zijn losmakelijk met elkaar verbonden. Zo ook ons mondgezondheid en onze mindgezondheid.  Inzicht in de mondgezondheid, geeft inzicht in de mindgezondheid. Het op tijd signaleren van (chronisch) onbewust destructief mondgedrag, maakt dat we niet alleen onze mond gezond houden, maar ook onze mind gezond houden.

De mond is de poort naar een gezond lichaam en een gezonde geest.

 

 

Onze mond vervult ongelooflijk veel functies. We eten ermee, we praten ermee, we vrijen ermee, we communiceren ermee. We verteren onze emoties. We uiten onze emoties. We geven woorden aan onze psychische en emotionele binnenwereld. Wanneer we onze emoties inslikken, wanneer we onze woorden inslikken, ontstaan er op lange termijn gezondheidsproblemen, die kunnen leiden tot chronische gezondheidsproblemen.

Geestelijk en lichamelijk.

Roken

Naast dat roken de tanden bruin laat verkleuren, richt het met name schade aan in het lichaam zelf. Het verlaagt je weerstand, waardoor je weer gevoeliger bent voor ontstekingen. Maar ook maskeert het het werkelijke probleem. Omdat roken bloedvat vernauwend werkt, zijn signalen als roodheid, bloeding en zwelling moeilijker te signaleren. Waardoor het lijkt alsof er niets aan de hand is. Bij mensen die roken, blijkt er standaard een tekort aan vitamine C te zijn, wat met voeding alleen niet op te heffen is. Bij rokers adviseren we dan ook bijna altijd extra vitamine C te gebruiken.

Stress

Door stress, staat je immuunsysteem continu op scherp. Het lichaam wil vechten of vluchten. Er wordt aan alle kanten inbreuk gepleegd op jouw afweersysteem. Maar ook het inslikken van je emoties veroorzaakt klachten elders in het lichaam. Knarsen en klemmen is vaak een gevolg van stress en is zichtbaar in de mond. Hiervan ben je je vaak niet bewust, omdat dit onbewust, vaak in de slaap gebeurt. 

Slechte (nacht) rust

Om op te laden is het noodzakelijk om regelmatig rust te nemen. In deze tijd waarin alles snel moet en waarbij we alle dagen de ballen hoog moeten houden, gunnen we ons zelf de rust vaak niet. Toch is tijd voor jezelf en op tijd je rust nemen noodzakelijk voor het lichaam, om zichzelf te te resetten. Wanneer we dat niet doen, belanden we in de overlevingsstand, waarbij ons lichaam te hard moet werken om het 'eronder 'te houden. 

OPENINGSTIJDEN

maandag 10.00 tot 19.30 uur
dinsdag8.00 tot 17.30 uur
woensdag10.00 tot 19.00 uur
donderdag8.00 tot 17.30 uur
vrijdag8.00 tot 17.30 uur

ADRES

Botenlaan 42
5652 CA Eindhoven

E info@meermondzorg.nl
T 040-303 37 96