De mondhygiënist en de preventie-assistent, wat zijn de overeenkomsten en de verschillen?

Kim portret

In mijn vorige blog schreef ik over de overeenkomsten en de verschillen tussen de tandarts en de mondhygiënist en dat regelmatig bezoek aan beiden verstandig is. Wanneer je vooral tandproblemen hebt, vaker naar de tandarts, wanneer je vooral tandvlees/kaakbotproblemen hebt wat vaker naar de mondhygiënist.

In dit artikel vertel ik je wat de overeenkomsten en de verschillen zijn tussen de mondhygiënist en de preventie-assistent.  Omdat ook over deze namen veel verwarring en onwetendheid heerst en ook deze namen vaak door elkaar gebruikt worden, maar niet door elkaar gebruikt mogen worden.

Wat is een preventie-assistent? Wat behoort tot het deskundigheidsgebied van de preventie-assistent?

Wanneer moet je bij de mondhygiënist zijn? Wanneer moet je bij de preventie-assistent zijn? Wanneer ben je bij de juiste mondzorgverlener?

De Preventie-assistent

De Preventie-assistent is een tandartsassistent, die een aanvullende 10-daagse cursus heeft gedaan op het gebied van preventie en mondhygiëne. De opleiding tandartsassistent is wettelijk erkend. De cursus preventie-assistent is niet wettelijk erkend, maar wel geaccrediteerd door de KNMT. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Tandheelkunde.

De naam

De naam preventie-assistent zegt het al, is een assistent die de mondhygiënist, tandarts assisteert bij preventie van tand en tandvleesproblemen. De nadruk ligt hierbij bij preventie van tandvleesproblemen. Oftewel het voorkomen van tandvleesproblemen.

De naam ‘preventie-assistent’ is, anders dan de naam ‘mondhygiënist’ of ’tandarts’ niet vastgelegd in de Wet BIG. Het is dus geen wettelijk erkende titel. Dat betekent dat iedereen zich preventie-assistent mag noemen.

De cursus tot preventie-assistent.

De cursus tot preventie-assistent is een 10 daagse cursus (variërend van 2-9 maanden)

Wat leert de preventie-assistent in deze cursus?

  • Basistheorie rondom het ontstaan en herkennen van tandvlees en kaakbotontstekingen, het ontstaan en herkennen tand/kies-problemen
  • Het doen van een tandvleesmeting, de PPS-score vastleggen
  • Het geven van voorlichting, voedingsadviezen, en instructies op het gebied van mondhygiëne
  • Supra-gingivaal tandsteen verwijderen: tandsteen boven het tandvlees verwijderen
  • Polijsten
  • Fluoride aanbrengen
  • Communicatie met cliënt/patiënt

De wet BIG

Ik moet even wat verder inzoomen op de wet BIG. Ingewikkelde materie, zelfs onder zorgverleners.  Maar wel essentieel om er wat kennis van te hebben. Om te weten wat je rechten als zorgvrager zijn. Om te weten wat de plichten als zorgverlener zijn.

Wat is die wet BIG nu precies? Wat is de bedoeling van de wet BIG? Wat moeten we met die wet BIG?

De Wet BIG staat voor de Wet op de Beroepen in de Individuele Beroepen in de Gezondheidszorg. De Lichamelijke en de Geestelijke Gezondheidszorg. De zorgverleners die hierin benoemd zijn, mogen zelfstandig, behandelingen uitvoeren behorend tot hun vakgebied. De beroepen met een BIG-registratie waaronder de tandarts, volledig zelfstandig, de artikel 34 beroepen, waaronder de mondhygiënist en alle andere paramedici, volledig zelfstandig, met voorbehouden handelingen.

Bevoegd = bekwaam is hier de basisregel.

Deze wet heeft 2 doelen, namelijk:

  • het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de zorg en de zorgverlener
  • het beschermen van de patiënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van de zorgverlener

Als zorgvrager mag je er dus vanuit gaan, dat de kwaliteit van de zorgverlener die in deze wet benoemd staat en zorg gewaarborgd is en dat je beschermd bent tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van de zorgverlener.

De preventie-assistent wordt niet in deze wet benoemd.

De kwaliteit van de zorg en van de preventie-assistent wordt dus niet bewaakt en bevordert vanuit deze wet en de patiënt wordt niet vanuit deze wet beschermd.

De overeenkomsten tussen de preventie-assistent en de mondhygiënist

Bij de mondhygiënist en de preventie-assistent ligt de nadruk op het voorkomen en behandelen van tandvleesproblemen. Voorlichting, instructies geven en het verwijderen van tandsteen behoort bij beiden tot de basisbehandeling.

De tarieven die worden gehanteerd zijn hetzelfde.

 Een preventie-assistent heeft een 10 daagse deeltijdcursus gedaan op MBO niveau, de mondhygiënist heeft een 2,3 of 4 jarige voltijdopleiding heeft gedaan op HBO-niveau.

De preventie-assistent heeft basale theoretische basiskennis betreft de mondgezondheid, een mondhygiënist heeft uitgebreide, verdiepende  theoretische kennis, betreft de mondgezondheid, de lichamelijke en de geestelijke gezondheid en ongezondheid en weet wanneer te verwijzen naar de juiste (mond) zorgverlener.

De preventie-assistent heeft de basisvaardigheden geleerd om alleen supra-gingivaal tandsteen (tandsteen boven het tandvlees) te verwijderen, de mondhygiënist  heeft de vaardigheden geleerd om tandvleesproblemen (gingivitis) en kaakbotproblemen ( parodontitis) te behandelen. Dus ook om dieper dan 4 mm. onder het tandvlees te reinigen.

Het probleem

De naam ‘mondhygiënist’ wordt vaak gebruikt voor de preventie-assistent. Met name in de grote ketens, die gerund worden door zakenmensen. Naast dat het wettelijk gezien niet mag, immers de naam ‘mondhygiënist’ is wettelijk beschermd, krijg je als patiënt/cliënt het idee dat je bij een paramedicus terechtkomt en dat je beschermd bent door de wet BIG.

Daarnaast zien we steeds vaker dat de goedkopere preventie-assistent ingeruild wordt voor de duurdere mondhygiënist, terwijl de tarieven die gehanteerd worden dezelfde zijn als die van de mondhygiënist. Kortom er zit een groot verdienmodel op ‘de preventie-assistente’.

Helaas zien wij te vaak de gevolgen van een niet geziene, onderbehandelde/onbehandelde tandvleesontsteking die hebben geleid tot kaakbot-ontstekingen (parodontitis) en onherstelbare, onomkeerbare schade aan het kaakbot. Die als het op tijd gezien en juist behandeld was, de schade omkeerbaar en herstelbaar was geweest.

Dure en veel behandelingen door een mondhygiënist of parodontoloog ( waarover in een volgend blog meer) zijn nodig om de schade te herstellen, te beperken.

Wil jij weten of jouw mondzorgverlener, mondhygiënist is en zich ook zo mag noemen, dan kun je dit hier checken!

Naar de mondhygiënist of naar de preventie-assistent?

Wanneer je er zeker van wil zijn dat de kwaliteit van zorg en zorgverlener gewaarborgd is en je beschermd wil zijn tegen onzorgvuldig en ondeskundig handelen, ga dan altijd naar een mondhygiënist.

De mondhygiënist heeft nu eenmaal meer kennis, kunde en vaardigheden in huis.

Daarbij zijn de tarieven die gehanteerd worden hetzelfde.

Waarom meer betalen voor minder kwaliteit?

Wil je bij een van onze mondhygiënisten een afspraak maken? Meld je dan aan voor de gratis tandvleescheck